Omgaan met onderliggende problematiek

Soms kom je situaties tegen in het leven waar je wat extremer op reageert dan anderen. Dit kan te maken hebben met onderliggende problematiek, zoals een onverwerkt trauma of een angst die je (voor nu) liever niet onder ogen wilt zien. Door deze reacties kan je uiteindelijk veel stress ervaren. Daarom is het verstandig om stapje voor stapje een oplossing te gaan zoeken om dit onderliggende probleem aan te gaan pakken. Hier kan je zelf mee aan de slag gaan, maar ook een professional kan jou bijstaan tijdens dit intensieve proces. 

Blijf in contact met jezelf 

De reactie van een onverwerkt trauma kan jou flink van je stuk brengen. Vooral omdat het op onverwachte momenten naar voren kan komen. Zorg in ieder geval dat je op zo’n moment in contact blijft met jezelf, zo krijg je meer het gevoel dat je grip hebt op deze situatie. Doe ademhalingsoefeningen om weer tot rust te komen of neem iemand in vertrouwen en praat over de situatie. Voor sommige mensen kan het ook helpen om het trauma op papier te zetten door te schilderen, tekenen of te schrijven. 

Zorg voor voldoende ontspanning 

Met een trauma leven heeft invloed op lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om voor voldoende ontspanning te zorgen. Een aantal manieren om tot rust te komen zijn bijvoorbeeld meditatie, een wandeling in de natuur of ga iets leuks doen met vrienden. Stop het in ieder geval niet weg met verdovende middelen. Als je merkt dat dit de enige manier is om met het trauma te leven, is het belangrijk om direct op zoek te gaan naar professionele hulp. 

Praat met een (online) psychiater

De meeste mensen maken de keuze om het trauma te verwerken met behulp van een psychiater of psycholoog. Maar in sommige gevallen kan het een te grote stap zijn om een praktijk te bezoeken. In dat geval is ook online praten met een psychiater mogelijk. Hierbij communiceer je via e-mail, chat, Skype, FaceTime of de belfunctie van Whatsapp. Het consult wijkt verder niet af van wat er normaal ook mogelijk is in een praktijk. Bij een groot deel van bovengenoemde platforms heb je alsnog face-to-face contact met de psychiater. Hierdoor zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de problematiek aan te pakken, zoals inzichtgevende psychotherapie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing.